Het doel van conditiebewaking is om de winst tijdens de levensduur turbine te maximaliseren door het vermijden van productieverliezen en secundaire schades  die ontstaan ​​door het falen van vitale onderdelen, zoals generator lagers, tandwielkast en de hoofdlagers.

SPM Windpark oplossing

Het SPM condition monitoring meetsysteem is zeer geavanceerd en zorgt voor een vroegtijdige waarschuwing van de verslechterende conditie van een component. Dit zorgt dat gepland onderhoud en reparatie met de kortst mogelijke downtime uitgevoerd kan worden.

Het Intellinova systeem voert zowel trillings- als schokpulsmetingen uit, de meest betrouwbare en specifieke conditie indicatoren, op vooraf ingestelde intervallen. Het systeem meet signaalamplitudes, biedt schokpuls- en trillingsspectra en, belangrijker nog, de individuele waarden van specifieke foutsymptomen van de conditie van de binnenring, buitenring, vertanding, enz.

De belangrijkste informatie die de wind exploitant bereikt, is een eenvoudig te begrijpen conditiebeoordeling, weergegeven in groen - in goede staat, geel - alert en rood - slechte staat, tezamen met een beschrijving van de meest waarschijnlijke oorzaak.

SPM biedt u betrouwbare en eenvoudig te begrijpen conditie informatie, technisch en economisch aangepast aan de wensen van elk individueel windpark.

 

Windmill diagram

1. Generator

Aanbevolen methoden: SPM HD® en HD ENV® trillings- en schokpulsmetingen.

Reden: Verminderde lager conditie is het meest voorkomende probleem, samen met een foutieve uitlijning.

Opmerking: Lagerschades zijn in een zeer vroegtijdig stadium van het schade-ontwikkelingsproces zichtbaar, lange pre-warningtijd.

 

2. Tandwielkast

Aanbevolen methoden: SPM HD® en HD ENV®

Reden: Trillingsmetingen voor koppeling en tandwiel gerelateerde problemen aan de generatorzijde van de tandwielkast, schokpuls metingen voor lagerconditie aan de traag draaiende zijde van de tandwielkast.

Opmerking: Tandwielkasten zijn complexe componenten waarbij verschillende meettechnieken nodig zijn om alle fouten te detecteren. RPM wordt berekend uit de rotorsnelheid.

 

3. Hoofdlagers

Aanbevolen methode: SPM HD®, spectrum en tijdsignaal analyse.

Reden: De beste methode voor traag draaiende lagers.

Opmerking: De RPM meting is zeer belangrijk voor langzaam draaiende machines.

Wilt u meer informatie over onze oplossingen voor de Wind-energie industrie, vul dan ons online contact formulier in of neem contact met ons op.