Photo from Scania production facility

Scania motor assemblage lijn in de fabriek in Södertälje. Foto: scania.com

Scania Industrial Maintenance beheert het onderhoud in alle Scania productiefabrieken in Zweden. Het bedrijf heeft nu besloten om alle bestaande draagbare meetinstrumenten te vervangen en te starten met conditie bewaking van alle kritieke machines op basis van meetrondes. SPM is gekozen als standaard leverancier van de nieuwe meetapparatuur.

Na een lange gezamenlijke testperiode heeft Scania gekozen voor de Leonova Diamond als nieuw meetinstrument, welke alle oude meetinstrumenten zal gaan vervangen. In eerste instantie worden er vier instrumenten aangeschaft voor de fabriek in Södertälje. De instrumenten bevatten de HD ENV- en SPM HD-meettechnieken voor trillingsanalyse en schokpulsmetingen. Deze meettechnieken zijn in staat om in een zeer vroegtijdig stadium machineproblemen te detecteren zoals tandwiel- en lagerschades. Conditie bewaking met onze HD-technologie levert extreem lange pre-warning tijden, waardoor de planning van onderhoud en reparaties gemaximaliseerd wordt. Daarnaast omvat de aankoop ook de Condmaster Ruby 2018 analyse software en een service contract.

Maintenance engineer Anders Ramström over de keuze van SPM als standaardleverancier: "Onze huidige apparatuur is verouderd, en er is behoefte aan nieuwe up-to-date conditie bewakingstechnieken en instrumenten. Na zorgvuldig onderzoek is de keuze gevallen op SPM, welke een flexibele oplossing en een totaalpakket biedt. Van eenvoudige draagbare instrumenten, tot geavanceerde online meetsystemen."

Scania Industrial Maintenance is al in het bezit van de Intellinova Parallel MB als conditie bewakingssysteem voor kritieke machines. Wanneer er een alarm gegenereerd wordt als gevolg van een te hoog trillingsniveau, kunnen onderhouds engineers de Leonova Diamond aansluiten op de buffered output van de Intellinova Parallel MB en hiermee het alarm opvolgen. Hiermee wordt gedetailleerde informatie verkregen over de huidige mechanische toestand van de machine. In plaats van conditie bewaking op basis van meetrondes wordt op deze wijze alleen een meting uitgevoerd wanneer dat nodig is, dit is tijdbesparend.

Scania is actief in ongeveer 100 verschillende landen en heeft meer dan 42.000 werknemers. Scania Industrial Maintenance is een dochteronderneming van Scania CV AB wat een van de grootste productielocaties is in Zweden. Scania beschikt over 900 werknemers en een omzet van 1.6 miljard SEK (2016).