Photo collage of Yara plant and drum application

Foto's: Yara International

Chemische meststoffabrikant Yara Finland implementeerd online conditie monitoring met de nieuwste HD-technologieën van SPM Instrument op traagdraaiende kunstmesttrommels.

Yara is 's werelds grootste producent van ammoniak, nitraten en NPK's, die de basis vormen voor de meststoffen en industriële oplossingen van Yara. In Finland heeft Yara drie productielocaties. De Siilinjärvi locatie bestaat uit één mijn, twee zwavelzuur installaties, een fosforzuur installatie, een salpeterzuur installatie en een NPK meststof installatie. De locatie van Uusikaupunki bestaat uit twee salpeterzuur- en twee kunstmestcentrales die salpeterzuur en meststoffen produceren. Tenslotte de Kokkola fabriek, welke hoofdzakelijk kaliumsulfaat en fosfaatvoer produceert. 

Sinds 2012 gebruikt Yara Finland het online systeem Intellinova Compact voor het monitoren van traagdraaiende kunstmesttrommels. Het conditie monitoring systeem maakt gebruik van SPM HD metingen en trilingsanalyses met EVAM / HD ENV.

Yara's lokale conditie monitor expert zegt: "Veiligheid, betrouwbaarheid en productiviteit zijn belangrijke begrippen voor Yara. Met SPM online HD metingen op grote trommels zijn deze begrippen enorm verbeterd in onze meststoffabriek."

Conditie monitoring op trommel applicaties zijn complex om te installeren vanwege de lage rotatiesnelheid; De rotatiesnelheid van de draagwielen is bijvoorbeeld maar 15 omwentelingen per minuut. De mogelijkheid om alle beschikbare HD-technologiën toe te passen in combinatie met de DuoTech-opnemers maakt het mogelijk om preventieve conditiebewaking toe te passen, terwijl er tegelijkertijd wordt bespaard op installatie- en onderhoudskosten.

Ethernet-dataverbinding tussen de Intellinova Compact meetcomponenten en de Condmaster Rubydiagnose- en analyse software maakt het systeem makkelijk te gebruiken op verschillende Yara productielocaties. Dit zorgt ervoor dat meetresultaten tussen verschillende locaties kunnen worden vergeleken, maar ook kennis gedeeld kan worden. Naast het online systeem biedt het handheld instrument: de Leonova Diamond hulp bij moeilijke onderhoudsbeurten.