The Nordic Paper Åmotfors paper mill

Nordic Paper Åmotfors. Foto: Nordic Paper

De Zweedse papierfabriek Nordic Paper Åmotfors gelegen in Värmland pakt door op de investering in condiebewakingsapparatuur van SPM. Het bestaande online vibratiebewakingssysteem wordt uitgebreid met extra meetpunten op de nieuwe papier machine: PM6.

Als eerste stap investeert de papier fabriek in zesenzestig DuoTech versnellingsopnemers, welke trillings- en schokpulsmetingen combineren met de gepatenteerde HD ENV- en SPM HD technologie. Hiermee kunnen zeer vroege waarschuwingstijden gegeven worden wanneer de mechanische conditie verslechterd. De HD-technologieën bieden duidelijke en makkelijk te interpreteren meetresultaten in een zeer vroeg stadium van schadeontwikkeling, waardoor het plannen van onderhoud ver vantevoren ingeroosterd kan worden.

De nieuwe meetpunten zijn verbonden met het Intellinova online systeem, welke is uitgerust met trillingsverwerkingsmodules. De installatie van dit systeem wordt uitgevoerd tijdens een geplande onderhoudsstop deze zomer.

Plant Manager Christer Österberg over waarom deze investering is gemaakt: "We hebben een paar jaar online metingen uitgevoerd op de Yankee en op de droogcilinder van de PM6, en zijn erg content met de resultaten. Nu kiezen we ervoor om door te pakken, zodat over 3 jaar de volledige papier machine online kunnen bewaken, wat in mijn ogen zeer betrouwbare conditiebewaking biedt."

Naast de online monitoring van de PM6 met Intellinova, gebruikt de fabriek in Åmotfors ook het portable Leonova Diamond instrument voor routine metingen op minder kritische applicaties. 

Nordic Paper Åmotfors produceert 48000 ton ongebleekt custom-made kraftpapier op de papiermachines PM1 en PM6. Kraftpapier is zeer sterk, en gemaakt van 100% verse vezels (in tegenstelling tot gerecyclede vezels), wat onder andere gebruikt wordt voor papieren zakken en als coating voor op golfkarton (bekend als kraftliner). Verdere toepassingen voor kraftpapier zijn bijvoorbeeld tussenpapier voor in de staalindustrie, en elektrotechnisch papier voor het isoleren van elektrische componenten.