Optiwind logotype

 

De Nederlandse service provider Optiwind BV uit Groningen installeert online condition monitoring systemen in wind turbines. Particuliere eigenaren en coöperaties van één of meerdere windturbines zijn hierbij de voornaamste doelgroepen. Optiwind`s businessmodel is gebaseerd op een alternatieve totaaloplossing wanneer de garantietermijn verloopt.

Optiwind BV heeft overeenkomsten met verzekeringsmaatschappijen om de verzekeringspremies die door de windturbine-eigenaars moeten worden betaald te verminderen wanneer een online conditiebewaking systeem is geïnstalleerd in de windturbine. In het geval wanneer lager of tandwiel problemen worden gedetecteerd door het data-analyse team zal Optiwind de eigenaar aanraden onderhoud te laten uitvoeren door erkende service partners. Op deze wijze dient Optiwind BV het belang van zowel de eigenaar als de verzekeraar.

Alle typen windturbines - zoals Vestas, Neg Micon, Micon, Nordtank, Bonus, Siemens, Nordex, en anderen – zijn geschikt voor conditie bewaking. Optiwind BV maakt gebruik van de Intellinova Compact en Condmaster Ruby software voor betrouwbare conditiebewaking van windturbines. Tot op heden zijn een twintigtal Intellinova Compact systemen met succes geïnstalleerd.

Het Intellinova Compact condition monitoring systeem controleert continu de belangrijkste onderdelen van de windturbine. In dit systeem worden de trillings- en schokpulsopnemers gemonteerd op de tandwielkast, generator en hoofdlager(s). Deze opnemers meten continu de schokpulsen en machine trillingen, afkomstig van de verschillende aanwezige componenten. De meetgegevens worden via een 3G-verbinding verzonden naar een datacenter. De analyse wordt met behulp van de Condmaster Ruby software uitgevoerd door ISO 18436-2 CAT III trillingspecialisten.

 

Daarnaast biedt continu conditie bewaking van windturbines de volgende voordelen:

  • Voorkomt grote gevolgschades
  • Lagere onderhoudskosten
  • Hogere inkomsten door minder downtime
  • Hogere efficiency
  • Perfect inzicht in conditie van de windturbine

Voor meer informatie over SPM conditie monitoring oplossingen in de windenergie-industrie klikt u hier.