Photo of Dutch wind farm Laarakkerdijk

5st. 2MW Senvion turbines zijn geïnstalleerd in windpark Laarakkerdijk. foto: Eneco

Eneco wil dat energie betaalbaar is en blijft. ‘Dat is de reden waarom we investeren in alternatieve energiebronnen’, zegt Casper Berents, project manager bij Eneco Wind. Eneco geeft de voorkeur aan investeringen in energiebesparende initiatieven en projecten gerelateerd aan wind, zonne-energie of biomassa. Wind en zon raken nooit op en zijn ‘gratis’’. In de zomer van 2015 is het nieuwe windpark Laarakkerdijk in het zuiden van Nederland in gebruik genomen.

Casper Berents vervolgt: ‘In de nieuwe wereld van groene energie moeten we flexibel zijn. Het verzamelen van informatie en kennis is erg belangrijk en geeft ons de mogelijkheid de juiste keuzes te maken in deze turbulente energie markt’. Kennis door CMS systemen en data collectie bieden Eneco de optimale vrijheid om keuzes te maken voor diverse onderhoudsstrategieën. Eneco kan hierdoor haar windparken optimaliseren op financieel en technisch vlak.

Eneco heeft ervaring opgedaan met de draagbare versie van SPM’s Intellinova Compact meetsysteem. In andere  windparken zijn ze in staat geweest om op succesvolle wijze diverse lagerschades vast te stellen aan hoofdlagers en generatoren met de SPM HD technologie. Eneco heeft besloten niet het CMS pakket van de OEM aan te kopen voor het nieuwe windpark Laarakkerdijk, wetende wat de uitdagingen zijn voor het meten van lagerconditie op laagtoerige toepassingen.

De Intellinova Compact systemen zijn geleverd in Juni 2015. Behalve SPM HD opnemers zijn ook SPM’s nieuwste DuoTech versnellingsopnemers geleverd en geïnstalleerd op de generator en de snelle assen van de tandwielkast. De SPM HD opnemers zijn geïnstalleerd op het laagtoerig deel van de tandwielkast en de hoofdlagers.

De nieuwe DuoTech versnellingsopnemer maakt het mogelijk de mechanische conditie te meten door zowel trillings- als schokpulsmeting te combineren in een enkele opnemer. DuoTech ondersteund trillingsmeting met
HD ENV en schokpulsmeting met SPM HD. Dankzij de combinatie van deze unieke technieken kunnen lager- en tandwiel conditie, smeerfilm kwaliteit, onbalans, uitlijning en andere machine problemen efficiënt en betrouwbaar worden vastgesteld met een maximale pre warning tijd.